Mitä ajattelet, olisiko hyvä idea …?
Kun uskon oman ideani hyvyyteen, haluan myös toisten hyväksyvän sen. Entä jos toiset eivät olekaan samaa mieltä kanssani? Kun olen epävarma, pyrin näyttäytymään toisille yhteistyökykyisenä ja muistutan itseäni: Etene varovasti, älä tyrkytä!.
Tällaisella pehmeällä lähestymisellä yritän saada toiset puolelleni esittämättä asiaani suoraan ja ajautumatta avoimeen erimielisyyteen. Voin käyttää esimerkiksi johdattelevia tai retorisia kysymyksiä, jos ennakoin toisen negatiivista vastausta ja haluan välttää sitä kuten seuraavan esimerkin Pekka.
Pekka on pettynyt juuri päättyneeseen tiimikokoukseen, mutta ei halua sanoa sitä suoraan Jaanalle, joka oli mukana kokouksessa. Siksi Pekka kysyy Jaanalta puolihuolimattomasti:
”Jäikö sinulle tunne, että kokous olisi voinut olla tehokkaampikin?”
Jaana: ”No enpä tiedä. Minusta me saatiin paljon aikaan.”
Kun Pekka odotti saavansa häneltä kysymykseensä myöntävän vastauksen eikä saanutkaan, hän jatkaa menemällä syihin:
” Joo, kyllä saatiinhan me nuo helpommat asiat pakettiin, mutta hankalampia päästiin raapaisemaan vain pinnallisesti. Jäikö sinulle sellaista tunnetta?”
Jaana: ”No eihän me päästy käsittelemään kunnolla Alfa-hanketta, kun Topi oli pois ja hän on hankkeen vetäjä.”
Peka: ”Täsmälleen, noin se on. Ei kannata pitää kokouksia, jos vastuullinen hankkeen johtaja ei ole paikalla.”
Näin Pekka voi onnitella itseään. Jaana päätyi hänen kanssaan samaan arvioon kokouksesta ja näki syyn Topissa, joka ei ollut kokouksessa! Pekka sai manipuloitua Jaanan kannalleen keskustelematta konkreettisista asioista tai sanomatta suoraan omaa mielipidettään. Hänen tavoitteensa oli saada tukea näkemykselleen, ettei kokous toiminut ja se johtui Topista.
Onko ilmiö sinulle tuttu?
Aiheeseen liittyvät ajankohtaiset koulutukset:
– YhteisöAkatemian johtamisen koulutukset
© Kari Murto, Suomen Yhteisöakatemia Oy. Kaikki oikeudet blogissa kirjoitettuun materiaalin ovat kirjoittajalla ja Suomen Yhteisöakatemia Oy:llä.
Blogin materiaalia voidaan käyttää muissa sähköisissä ja painetuissa julkaisuissa, edellyttäen, että niissä mainitaan ”Copyright © Kari Murto, Suomen Yhteisöakatemia Oy 2017” sekä lisätään linkki www.sya.f
Kommentoi aihetta...